Istoria zbuciumată a Casei Universitarilor din Iași

Casa “Canta”, cunoscută sub numele de “Casa Universitarilor”,  datează de pe la 1800, aparținând inițial vornicului Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802 în timpul domniei lui Alexandru Șuțu.

 Logofătul Nicolae Cantacuzzino, zis Canta, fiul lui Iordache, reface casa în 1840 în timpul domnitorului Mihai Sturza (1834-1849).

Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Școala de menaj (1930) și Școala Urbană de Gospodărie (1914).  Din anul 1947 devine cantină restaurant a cadrelor didactice ale Universității Al. I. Cuza, unde erau aduse și delegaţiile sau invitaţii universităţii.  
Casa Universitarilor fost reparată și extinsă între 1951-1952, la acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre  istoria și cultura orașului Iași.
Casa are un singur etaj şi 7 camere, anexe de aproximativ 600 mp., un beci de aproximativ 200 mp. şi aproape 5.000 mp. de grădină. Acum clădirea se află în proprietatea Universității Alexandru Ioan Cuza.

Casa Universitarilor a revenit în posesia Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi după un proces care a durat nici mai mult, nici mai puţin de 18 ani. Instanţa stabilind că această clădire de patrimoniu aparţine legal instituţiei de învăţământ, dupa ce a fost în administrare privată din anul 1998.

Lucrari de reabilitare ce urmeaza a fi realizate –“Reabilitare, refuncționalizare si modernizare Casa Universitarilor Iași – monument istoric înscris in LMI cod IS – II – m – 03782”

Obiect 1: Cladire monument istoric Casa Logofatului Nicolae Canta

 • Realizarea unei zone  avand functia de primire si spatiu expositional, prin intermediul caruia se va realiza distributia catre zonele de servit masa;
 • Refuntionalizarea spatiului interior de la nivelul parterului, in zona de cladire extinsa in 1951-1952, prin realizarea unei bucatarii compartimentata conform legislatiei in vigoare;
 • Amenajarea grupurilor sanitare;
 • Amenajarea la etaj a doua sali de evenmente cultural – stiintifice si educationale;
 • Gruparea spatiilor de birouri administrative astfel incat sa fie usor accesibile prin intermediul scarii existente;
 • Amenajarea unei sali de training;
 • Amenajarea unei sali de seminar;
 • Refacerea finisajelor interioare;
 • Restaurarea plasticii fatadelor si readucerea acestora la imaginea arhitecturala initiala.

Obiect 2: Pivnita

 • Pivnita va fi restaurata integral, prin curatarea manuala a pietrei si rezidirea acesteia unde este cazul.

Obiect 3: Cladire anexa

 • Se vor executa lucrari pentru refunctionalizarea cladirii C3 – care cuprinde zona de grupuri sanitare exterioare, spatiul de depozitare general, camera frigorifica si zona de vestiare – camera tehnica.

Obiect 4: Terasa exterioara

 • Se vor realiza defaceri la cladirea anexa C4 si a platformei de beton (fosta terasa exterioara). Spatiul multifunctional va cuprinde trei alveole realizate pe structura de beton, falncate de panouri metalice traforate pe care se propun o serie de plante agatatoare, acoperite cu sistem de terasa inierbata. Cota zonei spatiului acoperit descreste catre cota nivelului platformei curtii exterioare printr-o serie de gradene din beton, acoperite cu lemn tratat cu solutii de inchidere si impermeabilizare a porilor.

Obiect 5: Amenajare exterioara

 • Pentru a oferi unitate intregului ansamblu, se vor restaura cei doi stalpi de zidarie din zona accesului din str. Toma  Cozma iar  imprejmuirea  din fier forjat se va restaura integral. De asemenea, se vor realiza alei din piatra sparta buciardata, montata fara rost.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *